Ylämaankarja

Ylämaankarjan kasvatus ja liha

Ylämaankarja eli highlandcattle eli haikku on skotlantilainen alkuperäisrotu, jota kasvatetaan ympäri vuoden ulkona. Sen kaksinkertainen karvapeite ja paksu nahka pitävät sen lämpimänä kovillakin pakkasilla. Ylämaankarjalla on erinomainen rehunkäyttökyky ja ne syövätkin tilallamme pelkkää nurmea. Talvisin paalista ja kesällä laitumelta. Heinän lisäksi eläimet saavat vain suoloja ja kivennäisiä, jotta ne pysyvät terveenä. Nurmiruokinnan ansiosta ylämaankarjan liha on vähärasvaista ja riistamaista.

Ylämaankarja kasvaa puhtaasti ja kestävästi nurmella

Kängin tilalla aloitettiin ylämaankarjan kasvatus vuoden 2016 alussa. Silloin meille muutti neljä hiehoa eli poikimatonta lehmää Korventaustan tilalta Sastamalasta. Vuosi opeteltiin elämää vähän isompien eläinten kuin lampaiden kanssa ja sitten olikin aika hankkia laumaan myös sonni. Sopiva löytyi Kangasmäen Highlandista Virroilta ja niin Eagle muutti meille heinäkuun alussa 2017.

Ensimmäiset neljä vasikkaa syntyivät keväällä 2018, sillä ylämaankarja kantaa 9 kuukautta. Samaisena keväänä ostettiin vielä kaksi emoa vasikoineen Korventaustan tilalta, joten eläinmäärä olikin kasvanut parissa vuodessa neljästä 13:een!

Ylämaankarjan vasikat saavat kasvaa emojensa kanssa noin yhdeksän kuukauden ajan, jonka jälkeen ne vieroitetaan. Tänä aikana kastroimme sonnit, jotta ne voivat elää vieroituksen jälkeen samassa laumassa hiehojen kanssa astumatta niitä. Ylämaankarja saa elää pitkän, lajinomaisen elämän, sillä ne teurastetaan aikaisintaan kahden vuoden ikäisinä. Kängin tilan ylämaankarjaa tuli näin ollen myyntiin ensimmäisen kerran keväällä 2020.

Meiltä saat oikeasti häränlihaa!

Lisätietoja ylämaankarjasta saa Suomen Highland Cattle Club ry:n sivuilta ja lihasta Laitumelta lautaselle -sivustolta. Mekin kuulumme yhdistykseen!