Karitsaruokia
Tällä sivulla on meidän itsemme hyväksi havaitsemia reseptejä. Toivottavasti ne maistuvat myös teille muille!
Vinkkinä kaikkiin resepteihin voimme antaa sen, että jos et omista pataa, käytä muuta uunivuokaa, jonka peität tiivisti foliolla.
Karitsaragu lavasta
karitsan lapa
3-4 porkkanaa
1 varsisellerin varsi
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
2 tomaattia/1 prk kokonaisia tomaatteja
5 dl vettä (tuore tomaatti)/3 d vettä (purkki tomaatti)
2 dl punaviiniä
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
70 g:n prk tomaattisosetta
ripaus sokeria
suolaa maun mukaan
250 g pappardelle-pastaa (tai muuta laadukasta nauhapastaa)
parmesaania raastettuna
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta.
Kuori ja paloittele porkkana, leikkele selleri sekä silppua sipuli ja valkosipuli. Laita ne pataan. Jos käytät tuoreita tomaatteja, leikkaa ne muutamaan osaan ja lisää pataan. Jos taas käytät purkkitomaatteja, kaada ne pataan ja paloittele karkeasti esim. kauhalla. Laita pataan myös viini ja vesi, sekä timjami ja rosmariini. Nosta lapa muiden aineiden päälle ja ripottele pinnalle vielä timjamia ja rosmariinia.
Laita pata ilman kantta 200 asteiseen uuniin ja anna kypsyä 30 min. Laita padan päälle kansi ja tiputa lämpö 150 asteeseen. Kypsennä 2-2,5 h kunnes liha on mureaa.
Nosta lapa toiseen astiaan ja siirrä kasvikset ja neste kattilaan. Irrota liha luista suikaleina kuumana ja nosta palat kattilaan. Keitä kastiketta ja lisää joukkoon tomaattisose, sokeri ja suola. Lisää tarvittaessa myös timjamia ja rosmariinia.
Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan ja sekoita pasta ja kastike yhteen. Tarjoile parmesaaniraasteen ja salaatin kera.
Vinkki! Nopeutat ruuan valmistumista, kun kypsennät ja riivit lihan edellisenä päivänä ja keität kastikkeen ja pastan seuraavana!
Maltaiset karitsan niskakiekot
1 niskakiekko/ruokailija
2 porkkanaa
pieni palsternakka
muita juureksia maun mukaan
1 sipuli
70 g:n prk tomaattisosetta
3 dl Guinness-olutta (muukin tumma varmasti käy)
3 dl vettä
2 tähtianista
1 kanelitanko
1 tl timjamia
1 tl rosmariinia
1 rkl hunajaa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta.
Kuori ja paloittele porkkana, palsternakka (ja mahdolliset muut juurekset) sekä silppua sipuli. Laita ne pataan. Laita pataan myös olut ja mausteet suolaa lukuun ottamatta. Sekoita, jotta tomaattisose ja hunaja sekoittuvat nesteeseen. Kuumenna voita paistinpannulla ja ruskista niskakiekot. Mausta ne maun mukaan suolalla. Lisää lihat pataan. Kaada vesi paistinpannulle ja ota lihasta jääneet maut talteen. Kaada vesi pataan ja sekoita kevyesti.
Nosta pata kannella peitettynä 150 asteiseen uuniin ja anna kypsyä 2,5-4h, kunnes liha on mureaa.
Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden ja salaatin kanssa.
Lammaskaali
1 niskakiekko tai potka/ruokailija
n. 600 g keräkaalia
2 rk siirappia
1 dl vettä
2 porkkanaa
1-2 sipulia
10 kokonaista mustapippuria
1 tl meiramia
2 laakerinlehteä
suolaa maun mukaan
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta.
Kuumenna voita paistinpannulla ja ruskista niskakiekot/potkat. Laita ne pataan.
Poista kaalista uloimmat lehdet ja paloittele kaali ronskisti. Kuullota kaalia voissa ja siirapissa keskilämmöllä, kunnes se hieman pehmenee. Laita pataan. Huuhtaise paistinpannu vedellä ja laita vesi pataan.
Kuori ja paloittele porkkanat sekä sipuli. Laita ne pataan mausteiden kanssa. Sekoita kevyesti.
Nosta pata kannella peitettynä 150 asteiseen uuniin ja anna kypsyä 2,5-4h, kunnes liha on mureaa.
Tarjoa esimerkiksi keitettyjen perunoiden kanssa.
Niskakiekkoja kahvimarinadissa
1-2 sipulia
3 valkosipulinkynttä
6 dl kahvia
6 rkl balsamiviinietikkaa
4 rkl fariinisokeria
4 tl sinappia
1-2 tl rosmariinia
suolaa ja mustapippuria
n. 1 kg karitsan niskakiekkoja
Kuori ja hienonna sipulit ja sekoita marinadin ainekset keskenään. Sekoita lihaan ja anna marinoitua seuraavaan päivään tai tunti huoneenlämmössä.
Jos marinoit lihaa seuraavaan päivään, ota liha huoneenlämpöön tunti ennen valmistusta. Paista niskakiekkoja kannella peitetyssä padassa marinadin kanssa 150 asteisessa uunissa 2,5-4 h. Näin lihasta tulee ihanan mureaa.
Valmista sopivat lisukkeet, esim. lohkoperunat ja uunikasvikset, ja herkuttele!
Tomaattiset karitsan potkat
1 potka/ruokailija
2 porkkanaa
pieni palsternakka
1 varsisellerin varsi
1-2 sipulia
2-4 valkosipulinkynttä
2 dl valkoviiniä
70 g:n prk tomaattisosetta
400 g tomaattimurskaa
2 tl oreganoa
1 tl valkopippuria
suolaa maun mukaan
Ota liha huoneenlämpöön vähintään puoli tuntia ennen valmistusta.
Kuori ja paloittele porkkana, palsternakka sekä silppua varsiselleri ja sipulit. Kuumenna voita padassa ja lisää kasvikset. Kuullota hetki. Lisää viini ja anna kiehahtaa. Lisää tomaattisose ja -murska sekä mausteet. Sekoita ja anna kiehahtaa. Ruskista potkat voissa pannulla parhaasi mukaan, mausta ne suolalla ja lisää pataan.
Nosta pata kannella peitettynä 150 asteiseen uuniin ja anna kypsyä 2,5-4h, kunnes liha on mureaa.
Tarjoa esimerkiksi perunamuusin ja salaatin kanssa.
Keitto potkasta
Potkan valmistelu:
pieni sipuli
2 valkosipulinkynttä
porkkana
sellerinvarsi/pala selleriä
10 maustepippuria
karitsan potka tai kaksi
Pilko sipulit ja juurekset ronskeiksi paloiksi ja lisää pataan. Kuullota potkia pannulla parhaasi mukaan ja laita pataan. Lisää pataan vettä siten, että potka peittyy noin puolittain. Paista kannella peitetyssä padassa 150 asteisessa uunissa 2,5 h. Riivi liha kuumana ja heitä kasvikset pois, sillä ne ovat menettäneet makunsa.
Valmista keitto potkan kypsennysliemeen oman makusi mukaan. Jatka lientä tarvittaessa vedellä. Meidän keitossa oli pari porkkanaa, sellerinvarsi, 500g perunaa, pari lehtikaalin lehteä, sipuli, 70g:n prk tomaattisosetta, sekä mausteina valkopippuria, suolaa ja ripaus sokeria. Keitä kunnes kasvikset ovat kypsiä.
Marinadi viululle
5 valkosipulinkynttä murskattuna
3 dl punaviiniä
2 rkl sitruunamehua
3/4 dl rypsiöljyä
1 tl rosmariinia
1 tl timjamia
1,5 rkl hunajaa
mustapippuria ja suolaa maun mukaan
Sekoita marinadin aineksen keskenään ja laita marinadi ja viulu esimerkiksi muovipussiin. Anna marinoitua yön yli. Kääntele välillä pussia, jotta liha marinoituu kauttaaltaan.
Ota liha huoneenlämpöön tunti-pari ennen paistoa.
Laita lämpömittari viulun paksuimpaan kohtaan ja paista lihaa 30 min 200 asteisessa uunissa. Tiputa sitten lämpö 125-150 asteeseen ja paista kunnes sisälämpö on 62 astetta. Tällöin liha on vielä punertavaa sisältä.
Nyhtökaritsa
Marinadi:
1 dl öljyä
0,5 dl balsamiviinietikkaa
1-2 tl timjamia
15 kpl kokonaisia maustepippureita
4-5 kpl valkosipulinkynsiä murskattuna veitsen lappeella
suolaa
karitsan viulu tai lapa
Sekoita marinadin ainekset ja hiero lihan pintaan kauttaaltaan. Laita pussiin tai suojaa kelmulla ja anna lihan maustua jääkaapissa yön yli.
Lihan valmistus:
2-3 porkkanaa
1-2 sipulia
vettä
muutama valkosipulin kynsi
Ota liha huoneenlämpöön vähintään tunti ennen valmistusta. Laita vuokaan karkeasti pilkotut porkkanat, lohkotut sipulit ja veitsen lappeella murskatut valkosipulinkynnet. Aseta liha kasvisten päälle ja lisää vuokaan myös marinadissa olleet pippurit ja valkosipulit. Lisää vettä sen verran, että sitä on noin 4 cm:ä vuoan pohjalla. Paista 225 asteessa puoli tuntia, jotta lihan pinta menee kiinni. Laske sitten lämpötila 130 asteeseen ja peitä vuoka kannella tai foliolla tiiviisti. Kypsytä 4-5 tuntia, kunnes liha on todella mureaa ja irtoaa säikeinä.
Nosta liha toiseen astiaan ja kaada vuoassa oleva liemi siivilän läpi kattilaan. Heitä kasvikset pois, sillä ne ovat antaneet makunsa liemeen. Revi liha kahden haarukan avulla suikaleiksi kuumana. Jos haluat valmistella ruokaa edeltävänä päivänä, tämä on se kohta, johon voit lopettaa ja jatkaa seuraavana päivänä.
Jos olet jäähdyttänyt liemen, kuori sen pinnalla oleva rasva pois. Kiehauta liemi (keitä kokoon, jos sitä on paljon), lisää suolaa ja tarvittaessa mausteita ja kaada se lihapalojen päälle. Kuumenna 225 asteisessa uunissa puolisen tuntia. Maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Herkuttele hampurilaisten tai pita-leipien välissä tai vaikka lohkoperunoiden ja uunikasvisten kanssa!